Infografik: VM-ställ

Världens främsta sportevenemang är äntligen igång, och det började med en spektakulär vinst där värdnationen Ryssland besegrade Saudiarabien med 5 – 0. Vinsten satte tonen för fyra veckors spektakulära möten, där världens 32 bästa lag ska spela mot varandra i 64 nervkittlande matcher. Det råder inga tvivel om att VM är populärt. Hela 3,2 miljarder människor såg turneringen 2014, där hemmanationen Brasilien fick storstryk när de regerande mästarna Tyskland vann med hela 7 – 1.

  • Tittarsiffror, mer än 1 minut: 3,2 miljarder (ingen förändring från 2010)
  • Tittarsiffror i finalen, mer än 1 minut: 1 013 miljarder
  • Tittarsiffror i finalen, mer än 20 minuter: 695 miljoner (ökning med 12 % sedan 2010)
  • 280 miljoner människor ser matcherna via internet eller på en mobil enhet
  • Antal tevesända timmar: 98 087 (ökning med 36 % sedan 2010)

Informationen har hämtats från Fifa.com

Ett populärt inslag bland fansen är matchställen, som förenar fans från hela världen med spelarna. Fotbollströjor handlar om så mycket mer än bara mode och nationell stolthet. Till och med den som ogillar sporten förstår nog hur lockande det känns att visa upp sitt favoritlags kläder. Kläderna har förstås kommit en lång väg om man jämför med den första VM-turneringen, som gick av stapeln år 1930. De första matchställen togs fram för att hjälpa åskådare skilja lagen åt, och fokuserade lite på prestanda och bekvämlighet. Då bar till exempel de framtida mästarna Brasilien en helt annan uniform än de numera så berömda gulgröna tröjan och shortsen.

Som ett exempel på hur många som uppskattar kombinationen av sport och mode kan vi berätta att Nigerias matchställ, som år 2018 designades av sportjätten Nike, sålde slut efter tre miljoner förbeställningar! Detsamma kan tyvärr inte sägas om Englands helvita ställ. Har du en egen favorit när det gäller matchkläder? Vilket lag förtjänar årets VM-guld, och har du satsat på samma lag i dina Fotbolls-VM-odds 2018? Dela med dig av dina åsikter i kommentarerna, och glöm inte att jämföra med kompisarnas betting!