Gissningar i vardagen

Som vi redan har nämnt så handlar betting om att gissa eller förutse vad som kommer att ske i en kommande händelse. Det kan gälla i stort sätt vad som helst och dess gissningar förekommer även utan att man satsar några pengar på dem. Till exempel så finns det dem som håller på ett visst fotbollslag i Allsvenskan och innerst inne hoppas att just dessa tar hem guldet. Likaså kan man ha en favoritdeltagare i något tävlingsprogram, där man kanske till och med bidrar med en telefonröst för att få ha just denna kvar i tävlingen.

Man kan även gissa på saker som förekommer i vardagen. Till exempel kan man gissa vilken färg en viss person kommer ha på sin tröja under morgondagen, om bussen är i tid eller ej eller hur mycket summan kommer landa på när man åker och storhandlar.

Det finns även spel som man enkelt kan spela själv, som på många sätt liknar betting. Ett sådant är bilbingo, vilket finns i en mängd olika varianten. Den klassiska leken som i huvudsak har för syfte att få bilresan lite roligare, innehåller en hel del gissningsmoment, där man själv får välja ut de saker man tror kommer passera längsmed vägen. För att spela så får varje spelare rita upp ett rutnät med 5×5 rutor. I varje ruta får man sedan själv fylla i till exempel bilmärken, bilfärger eller vägskyltar som man tror kommer dyka upp med resans gång. När alla sedan är klara sätter spaningen igång. Med lite tur har du gjort helt rätt val och lyckas först utav alla få en fylld rad med avbockade föremål. Precis som inom betting, så finns det olika outtalade odds för de objekt som man kan tänkas passera. Till exempel är chanserna större att man passerar en vit bil än en gul, då det är vanligare med just vita bilar än gula. Likaså är chansen större att man får se ett rådjur om man är uppe i norr och kör än om man är nere i söder. Dessa odds går självklart inte att räkna ut, utan får göras individuellt utifrån sin egen uppskattning.

Ett ytterligare spel där det gäller att gissa är kobingo. Spelet anordnas på många bondgårdar under sommaren och brukar kunna locka en mycket stor publik. För att vara med brukar det ofta kosta en liten slant och priserna brukar i sin tur bestå utav till exempel godis eller liknande. Inför en omgång kobingo så målar bonden ut rutor i den stora hagen, där man senare släpper ut en eller flera kossor. Det gäller då för dig som spelare att gissa sig till vilken utav rutorna som kossan först kommer att lägga en mocka i. Det kan låta lite olustigt, men är ett nöje som passar såväl stora som små.